Книги » Новинки » 3. Султана-українка — покровителька козаків
3. Султана-українка — покровителька козаків
Fb2

Книга 3. Султана-українка — покровителька козаків Олександра Шутко скачать fb2

Назва: 3. Султана-українка — покровителька козаків
ISBN: 978-966-10-5893-3
Мова: Українська
Видавництво: Навчальна книга - Богдан
Кількість сторінок: 400
Рік видання: 2019
Формат: Електронна

Скачать 3. Султана-українка — покровителька козаків fb2

Короткий зміст книги 3. Султана-українка — покровителька козаків - Олександра Шутко

Матір’ю одного з нащадків славнозвісної Роксолани стала українка з Поділля – Надія, яка в гаремі султана брагіма Божевільного отримала ім’я Хатідже Турхан. Вона жила в буремні роки середини XVII століття, насичені повстаннями у провінціях Османської імперії, бунтами яничарів у Константинополі (нині – Стамбулі).
На жаль, ця султана маловідома в Україні. Кандидат мистецтвознавства, автор науково-популярних книжок «Роксолана: міфи та реалії» (2015, вид. 2-ге 2016), «Листи Роксолани: любов та дипломатія» (2017), «Жіночий султанат: влада і кохання» (2019) Олександра Шутко на основі історичних фактів, архівних матеріалів та досліджень турецьких, американських і західноєвропейських учених написала про Хатідже Турхан роман, що складається із трьох частин.
Третій том присвячено останнім двадцяти рокам життя цієї султани, яка заступалася за українське козацтво. Гетьман Петро Дорошенко не лише отримав протекторат її сина, Мехмеда Четвертого, а й об’єднав з ним свої сили задля походу на Кам’янець (нині м. Кам’янець-Подільський) і Хотин у 1672–1673 роках. Його наступником став гетьман Юрій Хмельницький.
Османи панували на Поділлі й після смерті Хатідже Турхан – до 1699 року. Останні роки її життя минули у протистоянні з невісткою, хасекі Гюльнуш, від якої захищала пасинків Сулеймана й Ахмеда, які були першими у черзі спадкоємців османського трону.
Валіде Турхан також відома як велика благодійниця. Після зведення грандіозної Нової мечеті у Константинополі вона опікувалася долею паломників до Мекки і Медини та спорудила мечеть на честь брата Юсуфа в місцевості, де Босфор впадає у Чорне море.
Валіде Турхан збудувала собі найбільшу гробницю у столиці Османської імперії, до якої – справжнє паломництво серед турків, котрі надзвичайно шанують пам’ять про неї. На сторінці ви можете завантажити книгу 3. Султана-українка — покровителька козаків в fb2 і epub форматі безкоштовно, а також почати читати онлайн. Видання 3. Султана-українка — покровителька козаків належить до жанру Історична проза. Електронна книга автора Олександра Шутко повністю адаптована під ПК і гаджети на Android та iOS, тому завантажувати й читати її можна на всіх пристроях без реєстрації.
Відгуки на книгу 3. Султана-українка — покровителька козаків - Олександра Шутко
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Роман
Роман
6 вересня 2024 15:11
«Султана-українка — покровителька козаків» Олександра Шутка — це захоплююча історична розповідь, що вміло поєднує факти з фантазією, відкриваючи нові грані української ідентичності. Автор майстерно досліджує роль жінок в історії, на прикладі незвичайної героїні, що стала символом сили та відваги. Книга залишає глибокий слід у серці, змушуючи замислитися над роллю історії в нашому житті.
Правовласникам