Книги » Новинки » Спорт у тіні імперій
Спорт у тіні імперій
Fb2

Книга Спорт у тіні імперій Збіґнєв Рокіта скачать fb2

Назва: Електронна книга Спорт у тіні імперій
ISBN: 978-617-09-5904-1
Мова: Українська
Видавництво: Фабула
Оригінальна назва: Królowie strzelców. Piłka w cieniu imperium
Кількість сторінок: 176
Рік видання: 2019
Формат: Електронна

Скачать Спорт у тіні імперій fb2

Короткий зміст книги Спорт у тіні імперій - Збіґнєв Рокіта

Футбольні матчі здаються метафорою справжньої війни, вони аж репаються від смислів та підтекстів. То не німці грали з поляками 1934-го, це фюрер грав із маршалом, Гітлером — із Пілсудським, надлюди із напівлюдьми, арійці зі слов’янами. У фіналі чемпіонату світу того ж року не італійці перемогли збірну Чехословаччини, це Муссоліні переміг Масарика, фашизм переміг демократію. Світ розумів, що ідеалізм і мрія де Кубертена відокремити спорт від політики — це фантазії: чемпіонат світу у Муссоліні у 1934-му і олімпіада у Гітлера у 1936-му не залишали в цьому жодних сумнівів.
Або матч напередодні Другої світової війни між Францією та Угорщиною: гра захисників Версальської мирної угоди із її найбільшими противниками, боротьба задоволеної наддержави з невеликою республікою, яка страждає від фантомного болю після розпаду імперії, який стався не так і давно, поєдинок демократії із авторитаризмом. ФІФА стверджує, що спорт поза політикою.
Ця благородна кубертенівська концепція спортивного ідеалізму родом із XIX століття вже не відповідає дійсності. ФІФА може або закривати очі на реальність, або визнати, що у таких резонансних випадках, як збройна анексія частини території незалежної країни, навіть найбільш благородні наміри (як бажання захистити кримський футбол від смерті) не дозволяють їй придушити агресію в корені.
Спорт не поза політикою, і продовжувати знову і знову транслювати цей міф — значить замилювати очі і не бажати брати на себе відповідальність. На сторінці ви можете завантажити книгу Спорт у тіні імперій в fb2 і epub форматі безкоштовно, а також почати читати онлайн. Видання Спорт у тіні імперій належить до жанру Спортсмени. Електронна книга автора Збіґнєв Рокіта повністю адаптована під ПК і гаджети на Android та iOS, тому завантажувати й читати її можна на всіх пристроях без реєстрації.
Відгуки на книгу Спорт у тіні імперій - Збіґнєв Рокіта
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Артем
Артем
5 вересня 2024 15:22
"Спорт у тіні імперій" Збіґнєва Рокіти – це глибоке і проникливе дослідження впливу політичних і соціальних умов на розвиток спорту в Центрально-Східній Європі. Автор майстерно поєднує історичні факти з особистими історіями, що робить книгу не лише пізнавальною, а й емоційно насиченою. Рекомендую її всім, хто цікавиться спортом і його місцем у суспільстві.
Правовласникам